Autisme versus Schizofrenie

Autisme versus Schizofrenie

Autisme/Asperger(ASS) en Schizofrenie/Psychose(PSS) zijn 2 tegenovergestelde dualiteiten en hebben beide een erfelijke component. Ruwweg gezien is ASS mannelijk (testosteron) en PSS vrouwelijk (oestrogeen).We bevinden ons allemaal op de lijn welke deze 2 uitersten verbind.
Autisme en Schizofrenie hebben een gezamenlijke paradox namelijk dat beide aandoeningen overleving en voortplanting sterk tegengaan. Hoe kan het dan dat de genen door de jaren toch blijven bestaan? Ernstige vormen van schizofrenie en autisme komen gemiddeld, door alle culturen genomen, voor bij 1% van de mensen. De genetische gevoeligheid voor schizofrenie heeft zich waarschijnlijk ontwikkeld als een consequentie van de selectie van menselijke kenmerken zoals: creativiteit, sociale cognitie,empathie en taal. Je zou kunnen zeggen dat schizofrenie hier een bijwerking van is. We kunnen dit mentalisme noemen.

Schizofrenie is de ziekte welke ons mens maakte. Echter als alle genen en andere factoren welke autisme/asperger veroorzaken worden geëlimineerd dan zou de wereld vol zijn met mensen welke weinig of niets voor elkaar kregen. De echte sociale mensen zijn niet gemotiveerd genoeg om “dingen te maken”, om tijd te spenderen, om iets te creëren enz. Alles wat aandacht vraagt voor detail is het terrein van autisme/asperger.
De 2 cognitieve systemen welke zich in de mens bevinden en waar wij als soort mee groot zijn geworden zijn de mentalistisch(PSS) en mechanistische(ASS). De een geeft ons cultuur, de gemeenschap, taal en mogelijkheid van empathie en een relatie aan te gaan met het denken van anderen. De andere, mechanistisch, geeft ons wetenschap, technologie, creatie en al de technische, systematische en mechanische vakkundigheid waar onze samenleving van afhankelijk is.
Als dit correct is dan zijn autisme en schizofrenie de prijs welke we betalen voor deze belangrijke cognitieve aanpassingen.